Spis treści
Uwielbiasz grillować? My też! Sezon grillowy trwa, ale czy nie znudziła ci się już tradycyjna kiełbasa i grzanki? Jeśli tak, to co na grilla zamiast kiełbasy? Możliwości masz naprawdę wiele. Zebraliśmy dla ciebie najsmaczniejsze inspiracje, które sprawią, że zrobisz furorę na imprezach w ogródku. Palce lizać!
Co na grilla? Szaszłyki!
Oprócz kiełbasy jednym z najpopularniejszych dań grillowych są szaszłyki. Możesz je zrobić na wiele sposobów. Do szaszłyków można wybrać mięso z kurczaka, wieprzowinę lub wołowinę. Do tego pokrojone w kostkę pieczarki, papryka i cebula. Dobrym pomysłem jest także dodanie sera typu feta. Wszystkie składniki nadziewamy na drewniane patyczki na przemian i grillujemy!
Wyświetl ten post na Instagramie
Grillowane szparagi – hit na grilla!
Szparagi zyskują coraz bardziej na popularności. Jeśli jeszcze nie miałeś/miałaś okazji ich spróbować, to szybko to zrób! Ugrillowane smakują nieziemsko dobrze! Szparagi możesz ugrillować same, wcześniej posyp je odrobiną soli i pieprzem do smaku. Dla miłośników mięsa polecamy przekąskę w postaci szparagów owiniętych boczkiem lub plasterkiem cienkiej wędliny. Szparagi są idealne do ziemniaczków. Zawierają dużo witaminy C i są po prostu przepyszne.
Wyświetl ten post na Instagramie
Delikatny łosoś z grilla
Kolejnym daniem na grilla, jakie warto wypróbować, jest łosoś. To idealna ryba na ruszt. Ugrillowanie jej zajmuje kilka chwil, a w efekcie otrzymujemy soczyste i smaczne mięso. Filet lub dzwonko łososia obsypujemy najpierw odrobiną soli i pieprzem oraz skrapiamy cytryną. Następnie zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na grilla. Pokochasz ten smak!
Wyświetl ten post na Instagramie
Co na grilla? Faszerowane pieczarki
Pieczarki to również doskonały pomysł na grilla. Możesz je ugrillować same, tylko z odrobiną soli albo z nadzieniem. Aby to zrobić, oddziel kapelusz pieczarki od nóżki, obierz i umyj. Pieczarki posól odrobinę w środku. Nadzienie do faszerowania możesz przygotować z mięsem mielonym albo całkowicie wegetariańskie. Do nadzienia warto użyć posiekaną cebulkę, starty czosnek, pietruszkę lub szczypiorek oraz opcjonalnie odrobinę majonezu. Wierzch polecamy posypać startą mozzarellą.
Wyświetl ten post na Instagramie
Grillowana kukurydza – dla dzieci i dorosłych
Jednym z najsmaczniejszych i niedocenianych dań grillowych jest kukurydza. Słodka, delikatna i zdrowa. Tę przekąskę kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Wystarczy mieć kolbę kukurydzy, posolić oraz przyprawić ulubioną przyprawą jak oregano, tymianek, chilli lub przyprawą do ziemniaków. Następnie kolbę zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszt. Czas grillowania wynosi około 20 minut, ale naprawdę warto poczekać. Kukurydzę można również posmarować odrobiną masła, aby była bardziej miękka.
Wyświetl ten post na Instagramie
Orientalna kofta mięsna lub wegetariańska
Kofta, przez wielu nazywana też kebabem, to małe kotleciki wykonane z mięsa mielonego lub z mielonych warzyw. Są idealne na grilla. Do ich wykonania potrzebujemy mięso mielone – rodzaj według uznania, jajko, posiekaną cebulkę, kminek, pieprz, odrobinę sproszkowanego chilli i opcjonalnie sproszkowany imbir. W wersji wegetariańskiej, zamiast mięsa dajemy drobno posiekaną kapustę, kalafiora lub puree ziemniaczane. Całość mieszamy w misce, dodajemy odrobinę wody oraz łyżeczkę mąki. Z masy formujemy małe, podłużne kotleciki i nadziewamy je na drewniany patyczek. Wrzucamy na ruszt na kilka minut.
Wyświetl ten post na Instagramie
Faszerowana cukinia na grilla
Co na grilla? A może cukinia? Tak! To naprawdę doskonały wybór. Faszerowana cukinia jest boska. To danie również możemy przygotować w wersji wegetariańskiej lub mięsnej. Do mięsnej dodajemy mielone mięso drobiowe lub wołowe. Oprócz tego do nadzienia możemy dodać też posiekaną cebulkę, czosnek, posiekaną paprykę oraz opcjonalnie ser feta lub posiekane pieczarki. Wierzch polecamy posypać startym serem. Całość owijamy folią aluminiową i grillujemy około 20 minut.
Wyświetl ten post na Instagramie
Co na grilla? Grillowana pierś z kurczaka
Na grilla zamiast kiełbasy idealnym wyborem będzie również grillowana pierś z kurczaka. Trzeba jednak uważać, aby w trakcie pieczenia nie zrobiła się zbyt sucha. Pierś najlepiej pokroić na trzy części. Następnie warto posmarować ją odrobiną oleju. Możesz obsypać mięso solą i ulubioną przyprawą. Na wierzch można również położyć plasterek sera żółtego. Pierś najlepiej zawinąć w folię aluminiową i dopiero wtedy położyć na ruszt.
Wyświetl ten post na Instagramie
Faszerowana papryka lub pomidor
Kolejnym grillowym daniem dla miłośników warzyw jest faszerowana papryka lub faszerowany pomidor. Odkrój wierzch papryki lub pomidora. W przypadku papryki usuń pestki i białą część wnętrza. Z pomidora wydrąż delikatnie łyżeczką miąższ. Miąższ pomidora warto potem dodać do nadzienia. Nadzienie zrób mięsne lub wegetariańskie. Możesz użyć do tego drobno posiekanej cebuli, marchewkę, groszek zielony, kukurydzę oraz opcjonalnie mielone mięso. Polecamy dodać też ser feta.
Wyświetl ten post na Instagramie
Co na grilla? Kiełbasa, ale inaczej
A może jednak kiełbaska? To danie, bez którego grill nie jest już taki sam. Jednak możesz je urozmaicić, dodając do niej ser. Kiełbasę natnij w kilku miejscach lub zrób większe rozcięcie wzdłuż. W nacięcia włóż kawałek sera. Tak przygotowane kiełbaski owiń folią aluminiową i wrzuć na ruszt. Pokochasz ten smak!
Wyświetl ten post na Instagramie
Czy już wiesz co na grilla zamiast tradycyjnej kiełbasy? Mamy nadzieję, że udało nam się Was zainspirować!
Czytaj także: