Spis treści
Grecja to jeden z najchętniej odwiedzanych krajów przez Polaków. Wakacje w tym państwie nie są drogie, a przyciągają szeregiem atrakcji, pięknem przyrody i zawsze słoneczną pogodą. Wybierasz się do Grecji, a może po prostu interesujesz się tym krajem? Warto poznać najbardziej znane potrawy z tego zakątka świata. Kuchnia grecka jest niezwykle bogata w zdrowe i pyszne dania. Niektórzy uważają nawet, ze jest najsmaczniejszą na świecie. Jeśli kojarzysz ją głównie z serem feta i oliwkami, to sprawdź jakie jeszcze potrawy możesz zjeść w Grecji.
Kuchnia grecka z bakłażanem
Jednym z najbardziej popularnych potraw greckich jest mousaka. Przypomina dobrze nam znaną zapiekankę. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, ale bazą zawsze są bakłażany, a także mielone mięso i pomidory. Częstymi składnikami są także ziemniaki oraz cukinia. Smaku mousace dodaje również cebula, czosnek oraz różne przyprawy, typowe dla kuchni greckiej, np. oregano, chili. Niektórzy dodają do niej również białe wino. Na górnej części jest sos beszamelowy, czasem również żółty ser. Całość piecze się w piekarniku. To bardzo sycąca i pyszna potrawa grecka, której warto spróbować podczas pobytu w Grecji.
Wyświetl ten post na Instagramie
Kuchnia grecka co na obiad: gyros
Tradycyjną potrawą kuchni greckiej jest gyros. To idealne danie obiadowe. Zazwyczaj jest wyrabiany z szynki wieprzowej, ale czasem też z kurczaka, baraniny lub cielęciny. Mięso opiekane jest na rożnie. Może być uznawane za fast food, ale serwuje się go również w restauracjach. W tej pierwszej wersji kojarzyć się może z kebabem, bo mięso wraz z warzywami, owinięte jest w ciasto zwane pitą. Takie skojarzenie nie jest zresztą błędne – według badaczy angielskich pierwowzorem gyrosa jest właśnie turecki kebab. W restauracji to danie podawane jest trochę inaczej. Mięsu towarzyszy zwykle sałatka wiejska, złożona z wielu warzyw, frytki, typowy dla kuchni greckiej sos tzatziki, a cała porcja jest dużo większa.
Czytaj też: Co na grilla zamiast kiełbasy? 10 potraw, które pokochasz!
Grecka potrawa: tiropitakia
Kuchnia grecka słynie ze zdrowych, pysznych przekąsek. Tiropitakia to małe pierożki nadziewane serem feta. Wykonane są zazwyczaj z ciasta filo, które przypomina kruche ciasto francuskie. Zresztą, tiropitakia wykonane są czasem również z tego drugiego. Można je jeść zarówno na gorąco, prosto z piekarnika, lub na zimno. Czasami do nadzienia z sera feta dodaje się także szpinak.
Wyświetl ten post na Instagramie
Tradycyjny specjał kuchni greckiej: souvlaki
Jedną z potraw greckich z mięsa wieprzowego (czasem z kurczaka) są souvlaki. Kawałki mięsa pieczone są na szpadkach, które przypominają szaszłyki. Wcześniej są marynowane w greckich przyprawach, co sprawia, że smakują wyjątkowo i oryginalnie. Podobnie jak wcześniej wspomniany gyros, mogą być podawane w picie, w wersji fast food, którą określa się jako pita souvlaki, albo na talerzu, w towarzystwie frytek i warzyw.
Danie kuchni greckiej: horiatiki
Chyba każdy, nawet jeśli nie był w Grecji, jadł horiatiki, lub przynajmniej coś bardzo podobnego. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się po prostu sałatka, w Grecji określana jako wiejska, a w Polsce – grecka. Głównym składnikiem tego przysmaku kuchni greckiej jest ser feta, który w oryginalnej wersji nie jest krojony w kostkę, ale ma formę plasterka. Oprócz tego, w horiatiki, znajdziesz pomidory, ogórki, oliwki, cebulę i paprykę. To lekka i niezwykle zdrowa sałatka, która jest świetnym uzupełnieniem dania obiadowego.
Kuchnia grecka: kleftiko
Bardzo znaną potrawą kuchni greckiej jest kleftiko. Głównym składnikiem jest jagnięcina lub baranina. Mięso pieczone jest zazwyczaj w pergaminie, razem z ziemniakami i warzywami, takimi jak: pomidor, marchew, cebula, czosnek, fasolka. Oczywiście nie może też zabraknąć sera feta i oliwy, a smaku i aromatu dodaje oregano oraz białe wino. Niekiedy mięso umieszcza się w tradycyjnym cieście filo i w nim jest zapiekane. Kleftiko pieczone jest w piekarniku. To bardzo soczyste, pożywne danie jednogarnkowe.
Czytaj też: Kuchnia włoska – top 7 dań, które pokochasz
Wegetariańskie danie kuchni greckiej: kolokithokeftedes
Kuchnia grecka spodoba się również wegetarianom. Dobrą potrawą dla nich będą placki z cukinii, które nazywają się kolokithokeftedes. To orzeźwiające danie, które swój smak zawdzięcza również serowi feta oraz mięcie. Świetnie smakują podane z tradycyjnym sosem tzatziki (dipem greckim na bazie jogurtu naturalnego).
Wyświetl ten post na Instagramie