Spis treści
Kuchnia indyjska ma wielu fanów na całym świecie. Indyjskie dania należą do najlepiej rozpoznawalnych i najbardziej zróżnicowanych dań. Każdy przynajmniej raz w swoim życiu słyszał o tej kuchni lub miał okazję spróbować kilku potraw. Popularność indyjskiego jedzenia można już nawet ocenić po ilości indyjskich restauracji, które w większych miastach znajdują się czasem jedna obok drugiej. Możemy więc wybrać się do jednej z nich i skosztować tych doskonale przyprawionych pyszności. Jednak, co wybrać? Mamy dla ciebie mały przewodnik – 10 najlepszych indyjskich dań.
Butter chicken – słodki król indyjskiej kuchni
Indyjski butter chicken to chyba jedno z najpopularniejszych dań. Kochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Aksamitny, maślany sos pomidorowy o słodko-kwaskowym smaku i idealnie zamarynowany w przyprawach kurczak. Ach… ślinka cieknie na samą myśl. Jeśli nie lubisz ostrych dań i zazwyczaj bywasz we włoskich restauracjach, butter chicken to coś dla ciebie. Głównym składnikiem sosu są pomidory oraz porządna ilość masła. Do tego dodaje się orzechy nerkowca, które sprawiają, że sos jest gęstszy oraz słodki. Niektórzy dokładają również kardamon, goździki oraz cynamon. Pozostałe przyprawy to kminek, kurkuma, odrobina chili, imbir, czosnek oraz garam masala. Do smaku dodaje się również suszone liście kolendry. Kurczak, pokrojony w kostkę, może być zamarynowany w indyjskich przyprawach lub po prostu lekko posolony. Butter chicken najlepiej smakuje z ryżem, ale możesz go również zamówić z chlebkiem naan lub roti.
View this post on Instagram
Kuchnia indyjska – palak paneer
Kolejnym daniem kuchni indyjskiej, które warto spróbować jest palak paneer. Palak w hindi oznacza „szpinak”. Paneer zaś to delikatny w smaku, biały serek mleczny, który kroi się w kosteczki. Paneer można jeść na wiele sposobów. Tutaj zatopiony jest w gęstym sosie na bazie szpinaku i pomidorów. Sos doprawia się jeszcze czosnkiem, całym kminkiem, kurkumą, słodką papryką, chili (ilość zależy od preferencji) oraz garam masala. Czasami do sosu dodaje się również śmietanę albo jogurt, by go zagęścić i złagodzić ostrość. Danie jest bardzo aromatyczne i zdrowe! Jednak należy uważać, zamawiając palak paneer w restauracji. Niektórzy kucharze robią go w naprawdę ostrej wersji. Zanim więc zamówisz, poproś, aby dostosowali ostrość do twoich możliwości.
View this post on Instagram
Channa masala – cieciorka po indyjsku
Bardzo ciekawym i lubianym przez wiele osób daniem jest channa masala. Inaczej zwana jako chola. Jest to cieciorka podana w aromatycznym, pomidorowym sosie. Tutaj do wyboru masz dwie wersje. Każda restauracja może podawać channa masala na swój sposób. Pierwsza wersja to cieciorka w kremowym sosie curry z dodatkiem śmietany. Druga to channa masala w lżejszym, płynniejszym sosie bez śmietany. W restauracjach znajdziemy najczęściej tą w wersji kremowej. Sos do tego dania komponuje się na bazie pomidorów, imbiru, czosnku, cebuli, kminku, kolendry, chili oraz specjalnej mieszanki przypraw do chole. W przypadku tego dania również należy uważać na ostrość.
View this post on Instagram
Manchurian – chińsko-indyjski mix
Jednym z ciekawszych dań, które warto spróbować, są miękkie i soczyste pulpeciki manchurian. Powstały w Chinach i szybko przeniknęły również do kuchni indyjskiej. Ich pierwsza wersja zawierała kurczaka. Indusi lubią mieć spory wybór, więc urozmaicili tę potrawę o kilka innych wariacji. Do wyboru mamy więc: chicken manchurian, veg manchurian, paneer manchurian i z pewnością jeszcze tysiące innych. Kuchnia indyjska pozwala na kulinarne szaleństwo. W Polsce znajdziemy jednak manchurian w wersji wegetariańskiej oraz z kurczakiem. Niestety dostępne są w bardzo niewielu miejscach. Trzeba mieć szczęście. Pulpeciki zrobione są z ugotowanej kapusty oraz miksu warzyw z mięsem lub bez. Zatopione są w rzadkim sosie na bazie sosu sojowego pomieszanego z sosem chili oraz z ugotowaną papryką. Pychota!
View this post on Instagram
Pierożki samosa – klasyczna przekąska
Kiedy Indusi są głodni, ale nie na tyle, by gotować czy jeść większe danie, sięgają po samosy. Samosa i chai masala to klasyczny zestaw, który w Indiach dostaniemy na przydrożnych stoiskach (street food). Dostępne są także w każdej restauracji czy kawiarni. Samosa u nas nazywana jest pierożkiem. Ma trójkątny kształt, a jej ciasto jest chrupiące. Farsz może być wegetariański albo z mięsem. W wersji wegetariańskiej w pierożku znajdziemy ziemniaki z kminkiem, groszkiem lub czasami z cieciorką oraz z orzechami nerkowca. Wersja z mięsem najczęściej występuje z kurczakiem. Do samosy podaje się zazwyczaj dwa sosy. Zielony zrobiony jest z mięty, kolendry oraz cytryny, a czerwony z chili oraz tamaryndowca. Oba bardzo ciekawe w smaku. Wielu Indusów lubi też jeść samosy z ketchupem. Idealna przystawka!
View this post on Instagram
Pyszna kuchnia indyjska – kofta
Kofta to idealny wybór dla każdego, kto lubi wegetariańskie jedzenie. Przypomina nieco dobrze znane warzywne kotleciki. Może być uformowana w kształt kotleta albo pulpecika. Zazwyczaj podawana jest w kremowym, łagodnym lub ostrym sosie z pomidorów i cebuli. Kofta zrobiona jest z ziemniaków, sera białego, cebuli oraz odrobiny zielonego chili. Miękka i rozpływająca się w ustach. W indyjskich restauracjach to danie znajdziemy przeważnie pod nazwą malai kofta. Można ją jeść zarówno z ryżem, jak i z chlebkiem.
View this post on Instagram
Dosa – indyjski naleśnik
Indusi uwielbiają dosę. To danie pochodzi z południowych Indii, ale popularne jest w całym kraju oraz poza Indiami. Dosa wygląda troszkę jak nasz polski naleśnik, w który zawija się doprawiony farsz. Ciasto na dosę przygotowuje się z mąki ryżowej z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Farsz może być przeróżny, ale najpopularniejszy jest ten na bazie ziemniaków oraz miksu różnych, ugotowanych warzyw. Przyprawia się go kminkiem, chili, kurkumą oraz garam masala. Dosę je się zazwyczaj z kokosowym chutney albo z sambarem – warzywną zupą. W tradycyjnych restauracjach na południu Indii dania podaje się na liściu bananowca. U nas oczywiście dostaniemy dosę na normalnym talerzu, ale nadal robi wrażenie!
View this post on Instagram
Happiness is… Biryani
Każdy Indus ci to powie. Biryani to potrawa, za którą gotowi są nawet „zabić” lub ewentualnie zrezygnować z samosy i chaiu. A to naprawdę poświęcenie. Uwierz… Biryani to danie składające się z ryżu basmati ugotowanego w specjalnym szybkowarze. Ryż jest wtedy sypki, ale nie suchy i nie za wilgotny. Ryż ten podaje się z warzywami, z kurczakiem albo z jagnięciną. Wymierzany jest razem z przyprawami typu kurkuma, chili, garam masala, kardamon i kolendra. Biryani może być dosyć ostre, dlatego często podaje się do tego dania jogurtowy sos (raita) z ogórkiem. Potrawa ta jest niezwykle sycąca i bogata smakowo.
View this post on Instagram
Korma – odpoczynek od chili
Korma to danie, a właściwie sos, który jest idealny dla każdego, kto nie lubi ostrych potraw. Stanowi kolejny dowód na to, że kuchnia indyjska nie musi kojarzyć się z piekącym językiem. Sos przygotowany jest na bazie orzechów nerkowca, mleczka kokosowego, kardamonu, kurkumy, śmietany oraz cebuli i imbiru. Opcjonalnie można dodać również migdały lub suszone owoce dla słodkości. W tym sosie podaje się warzywa, kurczaka albo jagnięcinę. To przepyszne, delikatne danie, które pokochają również dzieci.
View this post on Instagram
Idli sambar – kuchnia indyjska z południa
Wspomnieliśmy już o sambarze, mówiąc o dosie. To kolejne danie z południowych Indii. Sambar przypomina trochę zupę warzywną. Przygotowywany jest na bazie wielu przypraw, m.in. kurkumy, chili, kminku, gorczycy, liści curry, kolendry i kozieradki. Najpopularniejszymi warzywami używanymi do sambaru są: ziemniaki, bakłażan, marchew, cebula i pomidory. Często dodaje się również roślinę strączkową zwaną „drumstick”. Sambar jest często spożywany z małymi placuszkami ryżowymi idli, które są maczane w zupie.
View this post on Instagram
To nasze ulubione dania kuchni indyjskiej, które polecamy. A może masz już swoje? Jeśli czegoś brakuje na naszej liście, przekaż nam swoją opinię. Chętnie spróbujemy!
Czytaj także: