poniedziałek, 7 października, 2024
Strona głównaKuchniaKuchnia włoska - top 7 smacznych dań, które pokochasz!

Kuchnia włoska – top 7 smacznych dań, które pokochasz!

Każdy zna jakieś włoskie danie. Spaghetti i pizza są najbardziej popularne i uwielbiane chyba przez wszystkich. Kuchnia włoska kojarzy się głównie z makaronem, ale tak naprawdę jest niezwykle różnorodna, co wynika ze zróżnicowania regionalnego.

Kuchnia włoska: top 7 popularnych i smacznych potraw

Włosi uwielbiają dobre jedzenie, a każdy kto jedzie do Włoch powinien skosztować oryginalnych, najbardziej popularnych dań. Na szczęście również w Polsce można ich posmakować, ponieważ liczba restauracji włoskich jest naprawdę duża. Niektóre potrawy kuchni włoskiej są bardzo proste do wykonania, dlatego z łatwością można je też zrobić w domu. Zobacz 7 potraw włoskich, które pokochasz.

Włoska kuchnia: pierożki Ravioli

Małe pierożki Ravioli to jedno z najbardziej popularnych dań włoskich. Mogą być nadziewane mięsem, warzywami, serem ricotta albo szpinakiem. Najbardziej popularne są w Toskanii. Są wykonane z ciasta makaronowego, a w internecie znajdziesz dużo przepisów jak krok po kroku zrobić je samodzielnie w domu. Co ciekawe mają trochę inny kształt niż polskie pierogi – są zazwyczaj kwadratowe, czasem okrągłe.

kuchnia włoska
kuchnia włoska – ravioli / fot. unsplash.com

Dania włoskie: ziemniaczane gnocchi

Kolejną znaną potrawą włoska są gnocchi, które można porównać do polskich kopytek lub klusek śląskich. Ich wykonanie jest proste i potrzeba do nich niewielu składników – głównie ziemniaki, mąkę i jajka. To delikatne kluseczki, które podawane są np. z sosem serowym lub pesto. Czasem łączy się je także z różnymi warzywami, np. szpinakiem, co sprawia, że mają różne kolory.

kuchnia włoska
kuchnia włoska gnocchi / fot. unsplash.com

Kuchnia włoska: tagliatelle

Tagliatelle to rodzaj makaronu pochodzący z północnych Włoch, który przyrządzany jest na różne sposoby. Najczęściej podaje się go z mięsnymi sosami, np. z wołowiny, wieprzowiny, cielęciny. Oczywiście kuchnia włoska nie mogłaby istnieć bez warzyw i przypraw, więc niekiedy jest łączony również np. z pesto, jarmużem, sosem szpinakowym, serowo-pieczarkowym.

Klasyka kuchni włoskiej: spaghetti

Będąc we Włoszech trzeba koniecznie skosztować spaghetti. W Polsce, obok pizzy, to najbardziej znane danie włoskie. I w dodatku niezwykle łatwe do przyrządzenia. Najpopularniejsze jest spaghetti bolognese, które swoją nazwę zawdzięcza Bolonii, miastu w północnych Włoszech. Makaron podaje się z mielonym mięsem, np. wieprzowym lub wołowym, startym serem, a także sosem z pomidorów i z warzywami. Kuchnia włoska może pochwalić się jeszcze wieloma innymi odmianami spaghetti, np. napoli, puttanesca, carbonara, a także aglio di olio.

Kuchnia włoska: lasagne

Kolejny klasyk wśród włoskich potraw to lazagne, czyli lazania. Tak jak wiele innych dań, jednym ze składników jest makaron (który też nazywa się lazagne), ale nie ma on formy wstążek, tylko prostokątnych, dużych płatów. Pomiędzy te części, ułożone piętrowo, wkłada się farsz, który jest połączeniem mięsa, sera i sosu pomidorowego. Lazania może być również w wersji wegetariańskiej lub na słodko. Po ułożeniu składników na swoje miejsca, wszystko razem się zapieka, tworząc smakowitą całość. Najbardziej popularne są: lazagne napoli i bolognese.

kuchnia włoska
kuchnia włoska lasagne; fot. unsplash.com

Potrawy kuchni włoskiej: arancini

Warto przyjrzeć się też bardziej lokalnym potrawom włoskim, ale również znanym w Polsce. Arancini to klasyczne danie kuchni sycylijskiej. To ryżowe, chrupiące kuleczki z nadzieniem. Wykonuje się je ze specjalnego ryżu arborio. Jak na kuchnię włoską przystało, na farsz często składa się sos pomidorowy i mozarella. Oczywiście smaku dodają również przyprawy, takie jak oregano, pieprz oraz warzywa.

Kuchnia włoska: caponata

Kuchnia sycylijska jest niezwykle ciekawa, dlatego warto wspomnieć o jeszcze jednej potrawie z tej włoskiej wyspy. Caponata to rodzaj gulaszu. Głównymi składnikami są bakłażan oraz pomidory, ale oczywiście łączy się je jeszcze z innymi warzywami, np. kaparami i ziołami. Istnieje wiele odmian caponaty. Najczęściej jest to danie kuchni włoskiej bezmięsne, ale w niektórych regionach Sycylii dodaje się ryby. Bardzo łatwo można je przygotować w domu albo zjeść we włoskiej restauracji.

Czytaj też: Kuchnia hiszpańska – 5 najpopularniejszych potraw! Są nieziemsko pyszne

 

Laura
Laura
Kocha modę i urodowe nowinki. Jest mistrzynią wyprzedaży. Doskonale wie, gdzie upolować hity sezonu w cenach, które cieszą oczy. W modzie ceni sobie klasyczną elegancję połączoną z ekstrawaganckim luzem. Uwielbia oversize’owe swetry, ale czasem wskoczy też w klasyczną małą czarną. Jej miłością są torebki marki Furla. Wie wszystko o konturowaniu twarzy i niedrogich podkładach. Stale testuje nowości. Kocha też gotować i piec.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
- Reklama -

NAJBARDZIEJ POPULARNE

Podróże
Moda
NajLajf
Kuchnia
Dom