Spis treści
Dania jednogarnkowe są smaczne i proste w przygotowaniu. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, kiedy nie masz czasu na duszenie czy gotowanie każdego składnika w osobnym garnku, to pokochasz te pomysły. Specjalnie dla ciebie wybraliśmy 7 najsmaczniejszych dań, które przygotujesz w jednym garnku. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Zainspiruj się i przyrządź obiad, który robi wrażenie!
Dania jednogarnkowe – risotto
Risotto to niezwykle proste i sycące danie obiadowe, które możesz przygotować w jednym garnku. Możesz wykorzystać najróżniejsze składniki. My bardzo polecamy risotto z suszonymi pomidorami i grzybami. Opcjonalnie możesz wkroić też podsmażoną pierś z kurczaka, którą wcześniej zamarynujesz w ulubionych przyprawach. Jedyne, czego potrzebujesz to ryż, szklankę bulionu, ulubione składniki oraz przyprawy. Warzywa i kurczaka podsmażasz. Następnie dodajesz ryż, zalewasz bulionem i gotujesz przez około 20 minut, aż ryż zmięknie. Na koniec możesz dodać świeżą bazylię oraz parmezan.
Wyświetl ten post na Instagramie
Smakowite curry z batatami
To doskonałe danie dla miłośników kuchni azjatyckiej. Słodycz batatów przełamana zostaje tutaj przez ostrość chili oraz gamę różnych przypraw. Znajdziemy tutaj kurkumę, fenkuł, kminek rzymski, szafran, kolendrę, imbir oraz gorczycę. Idealne danie na chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Proste w wykonaniu! Wystarczy zacząć od podsmażenia nasion kminku, całego pieprzu, fenkułu i gorczycy. Następnie dodaj posiekaną, czerwoną cebulę oraz czosnek i starty imbir. Możesz użyć też świeżej papryczki chili. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przyprawy i chwilę podsmaż. W tym czasie zajmij się batatami. Obierz je i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i przypraw. Następnie zalej mleczkiem kokosowym i dodaj szafran. Gotuj wszystko około 20 minut, aż bataty zmiękną. Potem możesz dodać posiekaną, świeżą kolendrę i szpinak oraz doprawić do smaku.
Wyświetl ten post na Instagramie
Danie jednogarnkowe – strogonow
Jednym z najpopularniejszych dań jednogarnkowych jest strogonow. Możesz go zrobić w wersji drobiowej lub z innym mięsem. Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia kawałków mięsa z cebulką i czosnkiem. Następnie dodajemy wybrane warzywa – najczęściej jest to papryka, kiszony lub konserwowy ogórek i pieczarki. Dusimy wszystko razem przez około 10 minut. Następnie dolewamy szklankę bulionu i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotujemy jeszcze około 7 minut. Aby sos nieco zgęstniał, dodajemy odrobinę mąki oraz kawałek masła. Strognowa jemy z bułką, chlebem lub ryżem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Meksykańskie chili con carne
Kolejnym popularnym daniem, które przypadnie do gustu osobom lubiącym ostrzejsze smaki, jest chili con carne. Możemy je przyrządzić z mielonego mięsa wołowego lub z mielonego indyka. Do tego obowiązkowo czerwona fasola i czerwona papryka. Zaczynamy od podsmażenia cebuli z przyprawami (oregano, czosnek, kminek i chili). Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mielone mięso i smażymy kilka minut. Po chwili zalewamy wszystko passatą pomidorową i doprawiamy odrobiną soli oraz cukru. Gotujemy kilka minut. Dodajemy posiekaną paprykę oraz czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec możemy dolać jeszcze pół szklanki bulionu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Jednogarnkowe danie z makaronem i mięsem mielonym
Lubisz makaron i masz mało czasu, by przygotować obiad? To przepis dla ciebie! Wybierz swój ulubiony makaron. Najlepiej jedna sprawdzą się świderki. Mięso mielone może być z indyka czy wołowiny. Podsmaż je razem z cebulką. Makaron ugotuj. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodaj startą marchewkę oraz posiekany szpinak. Chwilę podsmaż i zalej przecierem pomidorowym. Dopraw ulubionymi przyprawami. Po kilku minutach możesz zaprawić całość śmietanką lub jogurtem. Danie przełóż do garnka z ugotowanym makaronem i wymieszaj.
Wyświetl ten post na Instagramie
Jesienna polędwiczka z dynią
Kochasz dynię? My także! Co powiesz na smakowitą polędwiczkę wołową lub z kurczaka z dynią? Bardzo proste i szybkie danie. Polędwiczkę należy pokroić w plastry i przyprawić solą oraz ulubioną przyprawą. Pozostawić na około godzinę do zamarynowania. Następnie polędwiczkę trzeba obsmażyć z cebulką. Kiedy się zarumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz dowolne, posiekane grzyby. Podsmażamy chwilę i potem zalewamy białym wytrawnym winem oraz bulionem. Gotujemy, aż dynia zrobi się miękka. Sos możemy zagęścić śmietaną oraz odrobiną mąki.
Wyświetl ten post na Instagramie
Schab w sosie po węgiersku
Na koniec niezwykle proste i smaczne danie, które możemy podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zamarynowany schab podsmażamy z cebulką, aż się zarumieni. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, mieloną słodką i ostrą paprykę, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy i gotujemy wszystko, aż schab zmięknie. Sos możemy zagęścić odrobiną mąki.
Wyświetl ten post na Instagramie
Czytaj także: