Spis treści
Każdy na pewno słyszał nie raz, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Powinno być porządne i zapewnić dużo energii. Czy może być w takim razie daniem słodkim? Jak najbardziej! Śniadanie na słodko to dobry początek dnia.
Śniadanie na słodko – szybko i pożywnie
Słodkości są pyszne, ale raczej kojarzą nam się z deserami. Tymczasem jest wiele przepisów na słodkie śniadania, które są syte i dobre. Niektóre z nich są również bardzo zdrowe, bo zawierają owoce. Zobacz pomysły na śniadanie na słodko.
Śniadanie na słodko z bananami
Banan to jeden z najpożywniejszych i najzdrowszych owoców. Ma bardzo dużo witamin. Jest świetną przekąską w ciągu dnia lub jako posiłek po treningu. Danie z bananów jest również świetnym pomysłem na pierwsze śniadanie. Może być składnikiem np. sałatki owocowej. Dobrze będzie smakować w połączeniu z jabłkami, suszonymi owocami, a także orzechami. W ten sposób stworzysz miskę pełną wielu witamin i dobrych kalorii. Przygotuj 2 banany, 1 jabłko, 50 dag orzechów (np. laskowych, nerkowców) oraz garść rodzynek (lub np. morele). Banany pokrój w plasterki, a jabłko w kostkę. Dodaj do nich rozdrobnione orzechy oraz suszone owoce. Możesz dodać również np. borówki.
Śniadanie z kaszy jaglanej na słodko
Kolejnym dobrym przykładem na to, że słodkie śniadanie może być bardzo zdrowe, jest danie z kaszą jaglaną. Ten rodzaj kaszy zawiera witaminy B oraz E, żelazo, wapń, potas, fosfor i wiele innych składników mineralnych. W dodatku można z nią zrobić szybkie śniadanie na słodko. Jeśli rano nie masz czasu na gotowanie, to możesz przygotować kaszę już wieczorem. Wystarczy ją zagotować. Następnego dnia wsyp ją do blendera razem z owocami, np. malinami (mogą być mrożone) lub truskawkami oraz bananami. Warto dodać również sok z cytrusów, np. pomarańczy lub mandarynki, oraz mleczko kokosowe. To pyszne i bardzo proste do zrobienia, śniadanie na słodko.
Słodkie śniadanie z ciastem francuskim
Ciasto francuskie kojarzy się głównie z deserami, ale można je zjeść również na śniadanie. Dobrym pomysłem są trójkąciki lub koperty z konfiturą. Wystarczy kupić płaty ciasta francuskiego i pokroić je w kwadraty, np. 5 cm na 5 cm. Nakładamy na nie farsz, w postaci właśnie konfitury. Zalepiamy ciasto – można zlepić rogi ze sobą tworząc trójkąty albo zgiąć wszystkie do środka kwadratu, tworząc kopertę. Ciasto francuskie po wierzchu smarujemy mieszaniną żółtka i wody. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
Śniadanie na słodko z twarogiem
Twarożek to również świetny składnik pożywnego śniadania na słodko. Można go wymieszać z suszonymi owocami np. żurawiną, rodzynkami; miodem, a także z bananem. Warto dosypać cukier waniliowy albo cynamon, które dodadzą nie tylko smaku, ale również pięknego aromatu. Tak przyrządzony twarożek można rozsmarować na kromce chleba, tworząc pyszną i zdrową kanapkę albo jeść nawet samodzielnie.
Czytaj też: Kuchnia włoska – top 7 smacznych dań, które pokochasz!